teisipäev, 8. aprill 2014

Sõda infoterrorismiga

Ajaloolane Lauri Vahtre kutsus täna üles kustutama oma Facebooki jm. sotsiaalmeedia sõprade seast järgmistele tunnustele vastavad isikud:

 • varjatud või avalikud provokaatorid
 • Putini õigustajad
 • Eesti kaitsealgatuste ja NATO pilkajad
 • nõukogude nostalgiat levitavad grupid jt. taolised

Samuti soovitas ta selliste isikute propagandat mitte levitada. Sellega saab vaid nõustuda: niigi tuleb Vene telekanalitest ja veebisaitidelt lausvalet iga päev lausa tonnide kaupa.

Milles on asi? Enamus inimesi ei orienteeru maailmas toimuvas kaugeltki nii hästi, nagu Lauri Vahtre või kasvõi siinkirjutaja. Seetõttu on väga lihtne sattuda vaenuliku propaganda ohvriks. See propaganda näeb pahatihti väga veenev välja, kuna kasutab sageli isegi õigeid fakte, mida aga on tõlgendatud just nii, et asjast jääb täiesti väärastunud mulje. Nii toimis ka nõukogude ja natside propaganda: fakte (sh. fotosid) väänati nii, et need tõestaksid propagandistlike väidete "paikapidavust".

Mõned võivad ka mõelda, et näiteks Keskerakonda võib astuda näiteks "pulli pärast", rääkimata sellest, mida jahmatamapanevalt paljud eestlasedki mõtlevad - värskeimaks näiteks on Oudekki Loone -, et "vaid KE hoolib lihtinimesest". Neile meenutaks igaks juhuks, et KE töötab oma juhi Edgar Savisaare eestvedamisel OTSESELT EESTI RIIGI JA RAHVA VASTU - ja on seda järjekindlalt teinud alates 1991. aastast peale, kui ES idee "kolmandast vabariigist" läbi kukkus.

Nüüd võib juba väga julgelt välja öelda, et Edgar Savisaar on sama hästi kui RIIGIREETUR. Ta on vähemalt kaks korda üritanud ka EV hävitada - jaanuaris 1992 (kui olid leivatalongid ja majanduslik "eriolukord" - milleks EI OLNUD vajadust) ja sügisel 1995 ("lindiskandaal"), ka aprillis 2007 väljendas ta avalikult oma vaenulikkust Eesti riigi suhtes. Savisaar on aastaid avalikult töötanud Venemaad valitseva Putini "sõjapartei" huvides ja Ukraina kriisi ajalgi on avalikult väljendanud oma põlastust Ukraina demokraatlike jõudude suhtes, samas toetades Putini Venemaa tegevust.

Savisaarlased-"mukid" (munitsipaalkirjanikud), samuti kõik teised, kes kas rumalusest või muul põhjusel kes levitavad Eesti riigi, NATO, Euroopa Liidu, USA ja Ukraina uue valitsuse vastaseid seisukohti, TÖÖTAVAD SEEGA OTSESELT PUTINI KURITEGELIKU REZHIIMI HUVIDES NING EESTI RIIGI JA RAHVA VASTU.

Loomulikult võib lugeda igasuguseid seisukohti, võib ka kritiseerida ükskõik kelle tegevust (kriitika on alati lubatud), aga kui keegi paneb täielikule saastale (nagu väited, mille järgi Ukraina revolutsioon olevat USA ja Saksamaa korraldatud või et Putini rezhiim olevat oma olemuselt kui mitte parem, siis sama hea/halb kui Eesti või suvaline lääneriik) "meeldib", on see teadlik seisukohavõtt.


See on üks asi ja teine asi on see, et Eesti kaabelTV-st tuleks ära koristada Putini Venemaad ülistavad telekanalid. Moskvast tulevale infoterrorile ei saa paraku teisiti vastu. Olgugi, et veebi kaudu on suletavaid kanaleid võimalik ka edaspidi jälgida, annaks see samm meile vähemalt võimaluse tõese info hulgaga tasakaalustada Venemaalt tulevat. Ei hakka ka paljud nende kanalite austajad mingit oma "panni" üles panema, see on kindel.

Sõnavabadus saab olla sõnavabadus vaid siis, kui inforuumis on olemas võimalus saada tasakaalustatud infot. Kui aga kümned ja sajad tuhanded inimesed on 24/7 kõige jälgimaid valesid ja otseselt vaenu levitavate-õhutavate meediakanalite mõjuväljas, on see juba oht riigi julgeolekule.



"Kõige võimsam relv pole isegi mitte tuumapomm, vaid info," ütles veerand sajandi eest tollane väliskommentaator Vambola Põder tollaste tagurlike kommunistide tegevust kommenteerides. Tal oli õigus ja need sõnad kehtivad ka tänapäeval. Kui me aga ei astu otsustavalt vastu väärinfo levitajatele, anname sellega kõik trumbid kätte oma vaenlastele ja tunnistame end juba ette kaotajateks.

Vaenlased on end ammu paljastanud. Hetkel on parim viis nendega võidelda just inforindel - piirata ümber ehk blokeerida nad, lülitada nende levikanalid välja (sel juhul surevad nad aja jooksul ise välja). Teatud juhtudel võib astuda ka lahingusse - kui on olemas ka neutraalset, ebateadlikku publikut. Omavaheline eraviisiline infojagamine (Facebooki sõnumid) on samuti teretulnud - nii saame üksteisele teatada tabatud infoterroristidest.


Loetletud abinõusid kasutades saaksime edukalt võidelda inforindel.