teisipäev, 1. september 2015

Kas putinlik süsteem suudab tagada tavakodaniku turvalisust paremini kui demokraatlik õigusriik?


On neid, kelle arust oleks vaja hästi läbi saada Putini Venemaaga, sest muidu ei saavat islamistidest jagu. On isegi neid, kelle arust putinlik süsteem on parem kui läänelik demokraatlik õigusriik - sest suutvat tagada tavakodaniku turvalisust paremini. Faktid seda küll ei kinnita.

Kui vaadelda just kõige lähimat minevikku ehk viimast 10 aastat, siis selle aja jooksul on Venemaal toimunud terrorirünnakuid märkimisväärselt rohkem kui Euroopas. Oluline on märkida, et PEA IGAÜKS NEIST oli v ä h e m a l t sama suure ohvrite arvuga kui oli Charlie Hebdo rünnak Prantsusmaal:
  • 2006 - Moskva turg
  • 2008 - Vladikavkaz
  • 2009 - Nazran ja Nevski Express
  • 2010 - Moskva metroo, Kizljar, Stavropol, Tsentoroi, Vladikavkaz ja Groznõi
  • 2011 - Domodedovo lennujaam
  • 2012 - Mahhatshkala
  • 2013 - Volgograd (oktoober ja detsember)

Kuigi islamistid on ka Euroopas juba aastaid aeg-ajalt terroriakte toime pannud, on seni tulnud Euroopas vähemalt samapalju muret tunda nii-öelda "omade" pärast (meenutagem Anders Behring Breivikut või Soome koolitulistamisi!). Pärast 2005.a. Londoni rünnakuid on küll väiksemaid islamistide toimepandud rünnakuid olnud, nende sihtmärkideks olid reeglina kas sõjaväelased/militaarobjektid või juutide kui islamistide tavalise sihtmärgiga seotud objektid. Olukord Euroopas on paraku muutunud just viimase aasta jooksul - islamistid on asunud ründama ka täiesti tavalisi inimesi.

Samas võimendab meedia kõik Euroopas või Ameerikas toimuva alati palju suuremaks kui Venemaal toimuva. Seetõttu jääbki mulje, et terrorism on Euroopas suurem probleem kui Venemaal. Tegelikult teevad Euroopa julgeoleku- ja vastuluureteenistused oma tööd palju paremini, kui üldiselt arvatakse, ja ärahoitud terroriakte on palju rohkem - samas võimendatakse ka nurjunud terroriaktid meedia poolt üles. Venemaal toimuv pälvib laiemat rahvusvahelist tähelepanu paraku vaid, siis, kui seal midagi eriti koledat toimub (nagu India, Hiina või teiste maadegi puhul).

Järeldus on siit see, et putinlik süsteem EI SUUDA TAGADA INIMESTE TURVALISUST - pigem suudab seda ikkagi näiliselt "nõrk" demokraatlik õigusriik. Samuti ei vaja mitte Euroopa Venemaa abi, vaid pigem vastupidi! (Eelpooltoodud sünge nimekiri tõestab seda)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar