neljapäev, 3. september 2015

Vaid mõistlik Eesti saab olla tõeliselt sõbralik

Olen viimase nädala jooksul palju kirjutanud, et tuleb hoiduda vägivallast võõramaalaste vastu - eriti veel, kui arvestada, et tegelikult pole võõramaalased ju meil (seni) ühtegi viharoima toime pannud. Kirjutasin ka, et "avalikkuse silmis jääb süüdlaseks see, kes esimesena alustas". Ometi oli kellelgi vaja ikkagi rünnata esimesena, kusjuures ilma igasuguse põhjuseta. Niisuguste põhjendamatute vaenuaktidega on väga lihtne diskrediteerida kõiki pagulaste vastaseid. Ilmselt see oligi kurjategija(te) üheks põhieesmärgiks.
Vao juhtumi juures võib näha võimalikku idapoolse provokaatori kätt. Niisugune kuritegu teenib ju vaid ühte eesmärki - ajada eestlased omavahel lootusetult tülli ja sundida meid nt. Ukrainat hetkeks unustama.
Juhtunu on eriti arusaamatu veel sellepärast, et Eestisse p o l e veel saabunud a i n s a t k i neist pagulastest (või sissetungijatest), kellest sel aastal iga päev ja iga tund räägitakse. Vaos on pealegi pruunlaste kõrval ka ukrainlasi. (Oletan, et just viimastest keegi joonistaski aknale sinimustvalge südame - pruunlased vaevalt meie rahvusvärve teavad, nagu ka meie ei tea une pealt vist ainsatki musta Aafrika maade lippu - erandiks Botswana, kus samuti sinimustvalged värvid lipul.)

Küsimus on nüüd selles, mis saab edasi? Kas meie otsustajad säilitavad külma pea ja lihtsalt selgitavad juhtunu tagamaad korrektselt välja VÕI järgneb ühe - vabandage väljendust - ahvikarja räigele provokatsioonile vastaspoole samavõrd ebaadekvaatne vastureaktsioon?
Mõtlen võimalikku "ristiretke vaenuõhutajate vastu". Poleks ju nüüd midagi lihtsamat, kui alustada seninägematut nõiajahti kõigi pagulastevastaste vastu - kuni IRL-i ja Vabaerakonnani välja -, süüdistada neid k õ i k i "vaenu õhutamises" (esimeseks ohvriks saaks mõistagi EKRE eesotsas perekond Helmedega) ja nimetada neid kõiki kaasvastutavaks. Mis sellest, et ka EKRE juhtkond pole teinud MITTE MINGEID üleskutseid vägivallaks ega ka muud, mida võiks vaenu õhutamiseks nimetada.

Konkreetsed süüdlased tuleb kindlasti üles leida ja neid tuleb karistada! Samas ei tohi see kasvada millekski, mida võib pidada hiilivaks diktatuuriks - tsensuuri kehtestamine mingil kujul või "vihakõne" kriminaliseerimine (eriti veel arvestades asjaolu, et MITTE KEEGI pole täpselt ära defineerinud, mis asi on "vihakõne" ja mis mitte). Niisugused sammud põhjustaksid üksnes veelgi agressiivsemaid rünnakuid. Lõppsihiks aga võib olla just see, et hakatakse ootama Putinit kui "multi-kulti käest vabastajat". Võimalik, et just niisugune areng ongi süütaja(te) eesmärgiks.
(Paar päeva tagasi kirjutasin just, et putinlik "vali kord" ei suuda tagada tavakodanike turvalisust, sest Venemaal on viimase 10 aastaga toimunud vähemalt Charlie Hebdo-mõõtu terroriakte enam kui 10.)
Tegelikult pole küll vahet, kas meie tänavail röögitakse "Rossija, Rossija" või "Allah akbar". (Olgu siinkohal öeldud, et ka see ühiskond, mida valitsevad kõigi ja kõige vihkajad, pole samuti kuigi meeldiv) Esimest oleme paraku juba küllalt kuulnud. Teist on õnneks veel võimalik ära hoida - mis sõltub suuresti ka sellest, kuidas Vabariigi Valitsus suudab väljalubatut täita (Eestisse valitakse kristlastest või ilmalikest pagulasi ja tervete perekondadena). Viimasest sõltub ka see, kas Vaos nüüd juhtunu jääb viimaseks või väljub olukord kõigi kontrolli alt - mis võib viia pikemas perspektiivis sarnase olukorrani, nagu oli/on Bosnias ja Hertsegoviinas (kõikide sõda kõikide vastu).
Mina pole kindlasti mingi "multikulti" pooldaja - hoopis vastupidi! Sest see nähtus toimib vaid ühe tsivilisatsiooni piires (mõnevõrra erandlikuks on küll ingliskeelsed maad - kuid ilmselt vaid tänu sellele, et need on ingliskeelsed, mis teeb integreerumise kindlasti lihtsamaks).

Lõpetuseks sooviks siiski sõbralikku meelt kõigile. Eelkõige üksteise suhtes. Meie maal on niigi liiga palju verd valatud. Vältigem mineviku tumedama poole jäljendamist. See on praegu siiski võimalik, kui kõik osapooled tegutsevad õigesti ja hoiduvad äärmustest. Eesti peab jääma endiselt maaks, kuhu on oodatud ka need mitte-eestlased, kes jagavad meiega samu väärtusi või vähemalt käituvad siin viisakate külalistena. Vaenulikele tegelastele ja nende õigustajatele tuleb see-eest anda halastamatult "hundipass". Neid me ei salli ja keegi ei tohi ka meid sundida selliseid sallima. Kordan ka seda veelkord, et hetkeseisuga on igasugused jutud, et valitsus ongi juba Eesti maha müünud, absoluutselt alusetud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar